%20 Blog

Flower

Canon EF 8-15mm f/4 L USM Fisheye Lens

Fisheye lenzen zijn in tegenstelling tot gewone lenzen, totaal beeld vervormend. Ze proberen niet zoveel mogelijk rechte lijnen te creƫren door prachtige trucs met corrigerende lens elementen. Gewoon het licht buigen zoals een gebogen spiegel je spiegelbeeld vervormt.

Nu is het mooie van digitale fotografie dat je enorm veel nabewerking kunt doen. Zo ook met de vervorming van een fisheye lens. Het beeld van een 15mm fisheye is ongeveer recht te zetten tot het beeld van een 17mm rectalineaire lens. En het verlies in scherpte is niet eens zo groot.

Maar eigenlijk moet je het beeld niet recht zetten. Door goed op je techniek te letten is de vervorming bijvoorbeeld helemaal niet storend. Zo kun je bijvoorbeeld de horizon recht door het midden laten lopen. De randen vullen met natuurlijke vormen. Dergelijke zaken zorgen ervoor dat het niet zo opvalt.

Je kunt ook de vervorming gebruiken. Zoals bij een Jarvie Window foto. Of een portret waarbij het lichaam van de geportretteerde in het perspectief verdwijnt. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Het vraagt echter wel van enige technische vaardigheid. Daar zijn gelukkig genoeg websites over.

De EF 8-15mm is een geweldige lens. Een vrij recent ontwerp, voorzien van de allernieuwste focus motor. Moeilijke anti kleur verschuif dingen die ik niet begrijp. Allemaal prachtig. Maar ook de nieuwste Canon pricing. 1249,- mag dit kosten. Ik vind dat verschrikkelijk veel geld voor een lens met maar 7mm zoom, geen f/2.8 en geen beeld stabilisatie.

Gelukkig is ie zijn geld zeker waard. Het is een geweldige lens qua scherpte, kleuren. Echt bijzonder om te zien hoe foto na foto, direct uit de camera gewoon goed zijn. Nauwelijks bewerking nodig. Zo is de foto hier beneden enkel een beetje zwarter gemaakt. Ik ben door de zeeburgertunnel gereden met de camera op mijn dashboard. Drie foto’s maakte ik tijdens die paar honderd meter. Deze vond ik het prettigst om te zien. Vervolgens heb ik een paar lichtvlekken van het plafond gehaald, en de foto recht gezet. Als laatste het dashboard en de ruitenwissers er vanaf gecropped en toen vond ik m wel klaar. En zo hoort dat met goede spullen.

Tags: ,

Comments are closed.