%20 Blog

Flower

Canon EF 35-80mm F/4-5.6 PZ

Dit is een beetje een gekke lens. Hij is totaal uniek in de Canon lens lineup op een aantal manieren. Ten eerste is het een lens die elektrisch zoomed. Dit wil zeggen dat er geen zoom ring is, maar zoom knopjes, zoals op een point en shoot camera. Dit maakt het een lens die voor de onervaren fotograaf makkelijk te bedienen is. Ik vermoed dat canon wilde uitproberen hoe de markt reageerde op een lens van dit model. Ze hebben m verkocht als kitlens bij een moderne, aantrekkelijk camera. Niet al te duur, niet los te koop. Loslaten op de markt om te kijken wat ie doet.

De lens is voorzien van een intern zoom en focus systeem. Iets wat ik verder eigenlijk allen van de vier 70-200mm lenzen van canon ken. Verder beweegt er eigenlijk altijd wel wat aan de buitenkant. Bij deze zelfs geen focus of zoom ring. Want die zitten er niet op. Ook geen focus ring. Wat eigenlijk meteen het grote nadeel van deze lens aangeeft. Hij is autofocus only. Er is geen enkele manier om de lens handmatig te focussen. Dat is niet echt een probleem. De truuk met apparatuur goed gebruiken, is je bewust zijn van de limieten. Zo bewijzen mensen keer op keer dat je met een smartphone prima fotos kunt maken. Terwijl daar geen enkele controle over instellingen mogelijk is.

Wat ook een beetje tegenvalt is het f/4-5.6 diafragma. Net als slechts 35mm op het wijde einde, dat valt ook een beetje tegen. Het lijkt er een beetje op dat ze ruimte wilden sparen bij het inbouwen van een elektrische zoom systeem. Dus al het glas moest kleiner, en het zoom mechanisme eenvoudig. Maar zoals ik eerder ook bij mijn Canon EF 55-200mm review schreef. Er is altijd nog meer ISO. De foto van mijn vader in dit artikel is gemaakt bij ISO 4000, 80mm f/5.6.

Wat mij na aanschaf enorm verraste was de kwaliteit. Zowel hoe perfect het ding in elkaar zit, als de kwaliteit van de beelden. Scherp, mooi van kleur. De lens is wat traag, maar er zit dan ook geen USM motor in. Zo’n ouderwetse focus motor ratelt wat, en moet soms het hele einde heen en weer focussen voordat ie de focus gevonden heeft. Vooral bij weinig licht, als de camera zelf het ook zwaar heeft met voldoende contrast vinden om een focus te vinden.

Al met al, een uitzonderlijke lens. Bijzonder in bouw, bijzonder in gebruik. En bijzonder in in kwaliteit. Mocht je er een tegenkomen voor onder de 100 euro. Kopen, ga je geen spijt van krijgen. Ik gebruik mijne bijna nooit, eigenlijk omdat ik het gevoel heb dat het een museum stuk is. Eigenlijk zonde. Want het is een leuk ding.

Tags: ,

Comments are closed.