%20 Blog

Flower

Canon EF 17-40mm f/4 L USM Lens

Reviews schrijven van lenzen is op vele manieren te doen. Wat ikzelf belangrijk vind om te lezen is hoe de lens in het gebruik is, en of ie zijn geld waard is. Vele sites durven die vraag niet te beantwoorden. Het is natuurlijk zo dat ik niet in iemands portemonnee kan kijken. Een enkele keer durven mensen als Ken Rockwell een oordeel te vellen, zoals ik het geval van de EF-s 17-55mm Een mening die ik overigens deel.

Hie luxer lenzen worden, hoe lastiger het is om een review te schrijven. Ik durf namelijk te beweren dat alle Canon L lenzen goed zijn. Ze zijn ook vrijwel allemaal duur. De EF 70-200 F4L en 24-105L IS vind ik persoonlijk niet duur. Al zal ruim meer dan 500 euro best over het budget van veel mensen heen gaan. De EF 17-40L kost bij schrijven 628,- na een 70 euro cashback van Canon. Hiervoor krijg je een verschrikkelijk wijde lens met een vast diafragma van F4. De lens is zoals bijna alle Canon L lenzen voorzien van canons weathersealing.

De foto’s hiernaast zijn respectievelijk op 17 en 40mm gemaakt. Beide op F8. Doordat de hoeken van het beeld gevuld zijn mijn natuurlijke vormen, is de vervorming niet heel duidelijk. Maar plaats op 17mm een gebouw of persoon in de hoek van het beeld, en het ziet er niet uit. Gebouwen lijken om te vallen, mensen zijn raar uitgerekt. Dit vraagt dus wat extra aandacht van de fotograaf. Veel nieuwe camera’s zijn voorzien van een waterpas weergave. Dit helpt enorm bij het fotograferen met ultra wijde lenzen. Als de camera precies waterpas is, is de vervorming het minst duidelijk.

Maar vervorming is niet echt iets wat je de 17-40L kunt verwijten. Een wijde lens zal nu eenmaal vervormen. Als je deze lens gebruikt op een crop camera, is de meeste vervorming buiten het beeld. Dan word het ineens een superscherpe midrange zoom. Want scherp is ie zeker. En daar draait het toch allemaal om bij een lens. Of je er scherpe plaatjes mee kunt schieten. En dat kan dze lens zeker. Trefzekere autofocus. En zeker op F8, waar je bij een landschapslens toch meestal verblijft, is ie over het hele beeld scherp.

Mijn conclusie is dan ook dat, als je het je kunt veroorloven, dit een prima lens is op een crop camera als je meer scherpte zoekt dan een EF-s 18-55IS. En als je een full frame camera hebt, en wijder wilt dan de 24mm van de verschillende midrange zooms die beschibaar zijn voor Canon EF, dan is dit zeker een goede lens. Met als mooie bijkomst dat 40mm een heel normaal beeld heeft. Wat het een lens maakt die erg goed bij een natuur wandeling op je camera kan blijven. Want zowel mooie uitzichten, als een portret van je wandelgezelschap behoort tot de mogelijkheden. En zoals je hiernaast ziet, is het met zijn 28cm minimal focus distance ook nog een bruikbare close up lens.

Tags: , ,

Comments are closed.