%20 Blog

Flower

Canon EF-S 18-200mm 1:3.5-5.6 IS

20121111-IMG_1866Een lens die alles kan. Zo omschrijven de meeste mensen de zogenaamde hyperzooms. Een zoom lens die van flink wijd naar flink tele gaat is inderdaad een bijzondere lens om mee rond te lopen. Een mooi uitzicht, een vogel in de verte en zelfs een torretje op de grond. Alles kan zonder het wisselen van lenzen gefotografeerd worden.

Er is alleen een catch. Dit soort lenzen kunnen alles, maar blinken uit in niets. Het enige wat ze goed kunnen zijn zoomen. Autofocus is langzaam, het diafragma schiet omhoog als je zoomt. Hij zit al bij 90mm op f/5.6 en daarmee is het dus best een trage lens. Ook zijn de hoeken een beetje donker en niet zo scherp op 18mm. Qua compositie geeft hij je dus alle vrijheid, maar de prijs die je betaald is de kwaliteit van de foto.

Als ik m vergelijk met de andere midrange zoomlenzen van canon. 15-85, 17-85 en de 18-135, is het extra telebereik het niet waard. Zeker de 15-85 is zodanig veel scherper, dat het voor de meeste mensen, zeker nu de meeste crop camera’s 18 megapixel zijn, geen probleem om gewoon je 200mm plaatje uit het 85mm frame te knippen. Heb je dezelfde foto, scherper, maar met lagere resolutie. En welke resolutie ga je gebruiken? De meeste foto’s drukken af op 10×15, en dan is twee megapixel zat.

20121111-IMG_1830De keuze voor een lens als deze is dus een persoonlijke. Alle lenzen die canon momenteel verkoopt zijn goed. (ok, de 18-55mm zonder IS niet, maar de rest wel) Er zijn er een aantal beter, maar misschien is voor jou dit verschil niet relevant. Met een 18-200mm, en een goed ingestelde camera kun je bijvoorbeeld een hele serie fotos maken die geen enkele nabewerking behoeven. NIet iedereen bewerkt graag na. Voor sommigen is het croppen van de juiste compositie een vervelende opgave. Dus als je lens dan de compositie al goed heeft is het ook wat waard.

Ik betaalde €250,- voor deze lens op marktplaats. Bij schrijven is deze lens €419,- nieuw na een refund van Canon.

Tags: ,

Comments are closed.