%20 Blog

Flower

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

20110901-IMG_7464De Canon EF-s 10-22mm is de wijdste rectalineaire lens die canon maakt op het moment. (Sigma maakt de nog wijdere 8-16mm) Hij is enkel te gebruiken op de crop cameras, alwaar hij ongeveer hetzelfde beeld geeft als een 16-35mm op full frame. Vervorming met de 10mm is echter een stuk sterker. Al is dit met de meeste foto bewerk software wel bij te schaven.

Het voordeel van een deze lens ten opzichte van een fisheye lens is dat rechte lijnen recht blijven. Dus een horizon die niet precies in het midden zit blijft netjes recht, waar bij een fisheye de horizon naar de hoeken af gaat wegdraaien. Ook kunnen de meeste panorama programma’s beter omgaan met rectalineaire lenzen. En een stuk of 10 foto’s van de 10-22mm maken al een 360 graden panorama.

Maar dat is niet het leukste van deze lens. Het leuke van een enorm wijde lens is dat er zoveel in het beeld past. Je kun heel dicht ergen op zitten en toch veel op de foto krijgen. Of zonder door de zoeker te kijken op je onderwerp mikken, en later de juiste crop eruit knippen. 20110612-IMG_9613Zoals de foto van de motorrijder Deze maakte ik vanuit de auto terwijl ik op de rijbaan naast hem reed. De afstand was dus kort, en ik keek niet in de zoeker. De foto van de boten is gemaakt vanaf een boot. Omdat de een 10mm lens vrij veel scherpte diepte heeft, ook wijd open, is het geen probleem om dit soort landschappen op een vrij groot diafragma te fotograferen om zo de sluitertijd laag te houden. Hierdoor is de vrij grote schommeling van de boot geen enkel probleem meer.

Dan de kwaliteit. Dit is een top lens. Zeer scherp, en zoals gezegd de wijdste lens voor een crop camera. Al moet ik zeggen dat ik de veel goedkopere Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM even goed vind. En de ongeveer even dure Sigma AF 10-20mm f/3.5 EX DC HSM is mijns inziens zelfs beter. Het verschil tussen 20 en 22mm is niet noemenswaardig. Het is dus de keuze voor het merk.

Bij het schrijven van dit stuk kost de Canon EF 10-22mm €509,- na een refund van canon. Op marktplaats veranderen deze lenzen gewoonlijk voor €400,- van eigenaar.

Tags: ,

Comments are closed.