%20 Blog

Flower

Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 ii usm

Deze lens kocht ik omdat ie goedkoop was. En als ik zeg goedkoop, dan bedoel ik ook echt goedkoop. 5 euro heb ik ervoor moeten betalen. Ja echt, vijf. En daarvoor had ik een lens in absolute nieuwstaat.

Ik was dus al meteen blij vanwege de prijs. Vaste lezers van dit blog kennen me een beetje, prijs is voor mij een belangrijke factor in mijn waardering voor een lens, en voor 5 euro hoeft een lens niet heel veel te kunnen om mij toch blij te verrassen. Want eigenlijk het enige dat mankeert aan deze lens is het ontbreken van stabilisatie. Dat is mijns inziens onmisbaar op een telelens. Ingezoomd naar 200mm wordt het beeld in de zoeker wazig door al het gewiebel.

Maar bij de uiteindelijke foto’s is beeld stabilisatie met techniek of het domweg opkrikken van de ISO wel te vervangen. Mijn stelregel is dat de sluitertijd 2x de focal length moet zijn. De algemene regel is 1x de focal length bij full frame. Maar dan moet ik dus maal 1.6 gaan omrekenen met mijn crop camera, en dat vind ik veel teveel werk. (van 320 naar 400 is maar 1 stop, dus who cares) In de praktijk gebruik je deze lens enkel bij daglicht, en dan is 1/400ste bij f/5.6 geen enkel probleem.

Andere minpunten van deze lens zijn het draaien en in en uit bewegen van het front element, en de daarbij horend focus breathing. De focus breathing is zo sterk dat close up niet verder dan 135mm kan worden ingezoomd. Ook is de autofocus veel aan het zoeken. Soms moet de lens wel twee keer de volledige focus range af om tot de conclusie te komen dat je het zelf maar moet uitzoeken. En op dat moment is er geen focus override mogelijk, want daarvoor moet eerst de af/mf switch omgezet worden, en moet je door het front element te draaien focussen.

Als echter al deze hindernissen genomen zijn maakt de lens wel prachtige plaatjes. Ik ben tevreden over de scherpte en de kleuren. Met sterk tegenlicht gebeuren er wat maffe dingen aan de randen van schaduw objecten, maar echt storend vind ik het niet. Door het lage gewicht en de lage prijs is dit een top lens om bijvoorbeeld een 18-55mm kit uit te breiden. Ook is dit een EF lens en geen EF-s lens, dus is hij te gebruiken op full frame. Dus mocht al je geld opgegaan zijn aan een EOS 5D, koop deze lens en een 28-80mm USM. Dan kun je voor bijna geen geld toch prima fotos maken.

Tags: , ,

Comments are closed.