%20 Blog

Flower

Canon Speedlite 430EX II en Canon Speedlite 580EX II

Canon Speedlite 430EX II op camera tegen de avond zon in.

Mijns inziens kan een fotograaf niet zonder flitser. Zodra de zon schijnt gaat bij mij de reportage flitser op de camera. Tegen de zon in, met een krachtige invulflits zijn zulke mooie sfeerbeelden te maken. Zoals hierboven in de avondzon.

Maar ook bij object fotografie, en portretten is er veel winst te halen. Bij normaal daglicht of huiskamer verlichting mist een object vaak de dramatiek die juist goed kan overbrengen hoe een object in het echt is, of kan zijn. Hierbij is het wel een voordeel als de flitser van de camera gehaald kan worden bijvoorbeeld door middel van een off camera shoe cord, of de draadloze flitstechnologie in de EOS 7D/60D/600D. Hierdoor kan het lichtpunt mooi geplaatst worden voor het creëren van veel diepte in de compositie.

Canon Speedlite 430EX II Draadloos links op tafel.

Het voordeel van draadloos flitsen is ook dat je meer dan één flitser kunt gebruiken, en die vrij kunt plaatsen rond je onderwerp. Ook kun je gebruik maken van flitsparaplu’s en softboxen. Deze verzachten het licht, en zorgen voor een mooie gelijkmatige belichting van je onderwerp. Zoals Gerben hier rechts. Dit is voor een wit scherm, verlicht met de Canon Speedlite 580EX II en verder naar voren een Canon Speedlite 430EX II door een witte paraplu. Het mooie van studio belichting is het kunnen kiezen voor een vrij klein diafragma en korte sluitertijd wegens de grote hoeveelheid licht er beschikbaar is.

Het verschil tussen de Canon Speedlite 430EX II en de Canon Speedlite 580EX II is ten eerste de hoeveelheid licht. Maar ook het feit dat de Canon Speedlite 580EX II weather sealed is, wat intelligenter is, en is voorzien van een Speedlite transmitter, zoals de 7D, de 60D en de 600D camera’s. Ook kan de flitskop een klein stukje naar beneden gedraaid worden zodat bij close-up fotografie de lichtbundel niet over het onderwerp heen vliegt.

Wat mij betreft is de keuze tussen de 430EX II en de 580EX II echt een kwestie van budget. Kun je de 580EX II betalen, koop dan die. Hij is op alle fronten (behalve draagbaarheid, hij is nogal groot) beter de dan 430EX II. Maar hij is ook twee en een half keer zo duur. Ik noemde al eerder dat de 580EX II wat intelligenter is. Dit is mijn eigen observatie, en ik heb niet nagezocht wat hier de oorzaak van is. Maar de belichting is gelijkmatiger, en klopt beter bij het omgevings-licht.

Wat beide flitsers niet hebben is een video lamp. Canon maakt maar één flitser die dat heeft, en dat is de Canon Speedlite 320EX. Ik hoop binnenkort een exemplaar te bemachtigen, en zal dan een review schrijven van deze flitser.

Tags: ,

Comments are closed.