%20 Blog

Flower

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Dit is de lens die ik mis sinds de dag dat ik ‘m verkocht. Ik heb om mijn 24-70 te kopen, indertijd al mijn lenzen verkocht. Mijn set was toen de 28mm 1.8, de 50mm 1.4 en de 70-300IS. Ik was echter verliefd geworden op de 24-70, dus de lens moest in de verkoop.

Het belangrijkste kenmerk van de 50mm 1.4, voor mij, is de focus snelheid en accuraatheid. De lens schiet naar de juiste focus toe als je de afdruk knop licht indrukt. Dit doet ie geheel stil, en zonder de focus ring te draaien zoals de 50mm 1.8II wel doet.

Je camera is ook mooi in balans met deze lens. De camera ligt mooi in de hand. En zoals dat gaat met een prime, je kunt met één hand fotograferen. Zelfs met een grote reportage flitser op een pro body tipt de camera niet naar beneden zonder de support van je linker hand. En dat is prettig.

Ik vind ook de compositie van een 50mm op een crop body prettig. Alles komt net even dichterbij, en je snijd een stukje uit de zichtbare wereld om te bewaren. Je ziet iets moois, houd de camera voor je oog. De camera focust, en je drukt af voordat het moment weg is. Die snelheid is onmisbaar in een stad, met dieren, een evenement of mijn favoriete onderwerp. Spelende kinderen.

Ook is ie best betaalbaar. Er staat er altijd wel eentje op marktplaats, en voor 250 euro kom je er meestal wel uit met de verkoper. En als je geluk hebt zit er dan nog een mooi B&W filter en een zonnekap bij ook. Testen is vrij eenvoudig. Er mag geen stof in zitten. Hij mag geen geluid maken. En hij moet exact en snel focussen. Na een midrange zoom, zou een 50mm in ieders collectie moeten zitten.

Comments are closed.