%20 Blog

Flower

Canon EF 28mm f/1.8 USM

De 28mm is op een crop camera wat ze noemen een “normal lens”, en dat is goed te zien. Je kunt je camera voor je oog houden, en met je andere oog langs de camera kijken, en je ziet met beide ogen hetzelfde. Dat is prettig bij straat fotografie. Je maakt een foto van wat je ogen zien. Maar daarmee is eigenlijk ook het nadeel genoemd. Creatieve fotografie leunt vaak op een uitsnede. De kunst van het weglaten. En bij een normal lens maak je een platte plaat van de wereld om je heen. Dat is vaak niet echt prikkelend. Om dat te voorkomen moet je op de computer croppen, of dicht op je onderwerp aflopen. Dat is ook wat een goede straat fotograaf doet. In het onderwerp staan en er een foto van maken.

Maar ik ben geen straat fotograaf. Ik voel me ongemakkelijk als ik van wildvreemde kiekjes ga schieten. Misschien zijn die mensen er helemaal niet van gediend. Dus neem ik liever wat afstand. En dan ligt het meer voor de hand om met de 24-70mm of de 50mm 1.4 op stap te gaan.

Er is nog iets waar de 28mm goed in is. En dat is close focus. Je kunt enorm dicht bij je onderwerp komen. Dit zorgt voor grappige composities, zoals een bos bloemen beeldvullend alsof je er met je neus tussen zit. Of een gezicht van heel dichtbij zodat het gezicht vervormt voor een grappig effect.

De kwaliteit van de lens is geweldig, en ik kan ‘m zeker aanraden. Echter niet als eerste of tweede lens. Koop een goede midrange zoom, een 50mm, en daarna pas de 28mm 1.8. Hij is leuk om in de tas te hebben, en scoort ook goed binnenshuis. Maar het is niet de lens die standaard op je camera zit.

Comments are closed.