%20 Blog

Flower

Canon EF-s 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Een echte allroundzoom voor de crop camera. Dat is de Canon EF-s 17-85mm f/4-5.6 IS USM. 17mm is zodanig wijd dat alle fotos er vervormd uitkomen, en 85mm is twee stappen in het tele bereik. In vergelijking tot de 18-55mm, lijkt 17mm niet zoveel wijder. Maar in het wijde gebied zijn de stappen veel groter dan in het tele gebied. de stap van 84 naar 85mm zie je niet eens.

De beeldstabilisatie is ook erg prettig. Met een vaste hand kun je tot bij lange sluitertijden uit de hand schieten. Ook is het op 85mm wel prettig dat je beeld stilstaat als je probeert te focussen op je onderwerp. Als ik de keuze heb om een lens met IS (Image Stabaliser) te kopen, zal ik het altijd doen. Zeker op een telelens. Hoe het verder werkt geen idee. Daar zijn gelukkig andere websites voor.

Aangezien ik helemaal geen verstand heb van de werking van lenzen, geef ik graag gewoon mijn mening. Een algemene mening na het gebruiken van de lens. En wat de 17-85mm betreft is dat het volgende. Mooi bereik, lichtgewicht, niet te groot, fijne beeldstabilisatie. Verder klein diafragma. Als je naar beneden wijst zakt ie naar de 85mm en omhoog naar de 17mm. En niet alle fotos zijn even scherp. Dat is voor mij ook de voornaamste reden om `m weg te doen.

Die onscherpte moet ik even verder verklaren. Ik heb deze lens zowel op de 1000D als op de 7D gebruikt, en op beide cameras zag ik hetzelfde. Regelmatig gebruik ik de lens op f/4. Wat het maximum diafragma is (of minimum, ik haal die terminologie altijd door elkaar). En het probleem met canon lenzen buiten de L serie, is dat ze niet helemaal scherp zijn wijd open. De focus wil er dan nog wel eens naast zitten. Op een prime met f/2.8 diafragma is dat geen probleem. Die stop je dan naar f/4 en hij is bloedscherp. Maar als f/4 je maximum is, wil je dat dat scherp is. En dat is het niet.

En dan eindig je met een stapel fotos waar je er niet zoveel van kunt gebruiken, want naast de normale compositie selectie (en gekke bekken selectie) moet je ineens ook alle onscherpe fotos wegmikken. Dan gaat het wel erg snel achteruit.

Inmiddels is er een opvolger van de 17-85mm IS. De 15-85mm IS. En die is stukken beter als ik de reviews mag geloven. En tot ik `m zelf getest heb, geloof ik die reviews maar.

Tags: , ,

Comments are closed.