%20 Blog

Flower

Canon EF-s 17-55mm f/2.8 IS USM

Inmiddels is de Canon EF-s 17-55mm f/2.8 IS USM weer terug bij Kamera-Express. Dus hoog tijd om een review te schrijven van deze toch wel prijzige lens. Ik vond het een genot om met de lens te fotograferen, maar er zitten wel een aantal beperkingen aan.

Ten eerste is het een EF-s lens. Dus past ie alleen maar op de 1.6x crop factor camera’s (met uitzondering van de 10D). Aangezien ik ook op film fotografeer, en voornemens ben een full frame body erbij te kopen, is dit een nogal beperkende factor in het gebruik.

Een ander nadeel van EF-s lenzen is dat je last hebt van de optische beperkingen van een lens, waar normaal alleen full frame camera’s last van hebben. Normaliter valt de vignettering gewoon van de foto af omdat je dat eraf cropt met je kleinere sensor. Bij EF-s lenzen heb je het hele beeld, dus ook de vignettering.

Een ander nadeel is dan 55mm gewoonweg niet lang genoeg is bij normaal gebruik. Ik voelde regelmatig de 55mm grens veel eerder dan ik `m verwachtte of wilde hebben. Het zoombereik van de EF-s 17-85mm IS USM is veel geschikter.

En met die lens noem ik meteen het grootste probleem van de 17-55mm. De 17-85mm is langer, heeft ook beeldstabilisatie, is even wijd, en kost maar éénderde van de prijs van een 17-55mm. Het enige wat in het voordeel van de 17-55mm spreekt is de lichtsterkte en de scherpte.

Canon-EF-S-Zoom-Lens-Comparison-With-HoodsIk zal apart een keer een review over de 17-85mm schrijven, maar ik kan nu in het kort zeggen dat die lens, in ieder geval het exemplaar wat ik had, niet scherp is. Alle foto’s zijn een beetje wollig, en ook de kleuren vlakken een beetje uit. De 17-55mm is vele malen beter wat dat betreft. Bloedscherp, bijna zo scherp als mijn primes. En ook de kleuren zijn erg mooi diep.

Maar dan is er nog een andere concurrent van deze lens. Een lens die door veel mensen wordt weggezet als plastic rommel. Namelijk de EF-s 18-55mm IS kitlens. De non IS kitlens is inderdaad meer een bodydop dan een lens, maar de IS versie is verrassend scherp en erg betrouwbaar met autofocus. Het is geen USM lens, en hij heeft technisch gezien geen manual focus optie (je schakelt de motor los en draait aan de voorkant van de lens om te focussen) Maar die prijs! op marktplaats steken ze over voor 60 euro. Dat is dus 1mm minder in het wijde vlak voor 800 euro minder.

Nu roepen de lezers: ho ho ho, je vergeet een paar dingen. Maar de scherpte van de 18-55IS lens is echt indrukwekkend. Hij is maar één stop minder lichtsterk. Iets dan een goede body met ISO kan oplossen. Dus dat prijs verschil blijft me steken, bij iedere foto die ik met de 17-55 maak denk ik, dit kan ook met een kitlens.

Dus ik zal de 17-55 nooit kopen. En dat was precies mijn doel met het huren van deze lens. Is ie echt zo briljant dat ie ruim 800 euro waard is, of geef ik dat geld liever uit aan een pro lens zonder stabilisatie, en die minder wijd is. Namelijk de EF 24-70mm f/2.8L. Deze lens ga ik binnenkort een weekend huren om te kijken of ie bevalt.

De foto rechts is een crop zonder compressie. 55mm was gewoonweg niet genoeg. Opklik voor groot. De links onder de lensnamen verwijzen allemaal naar de reviews van the-digital-picture.com. Deze man is van de optische tests enzo, hoef ik dat niet meer te doen. Het gaat mij immers om hoe de lens voor mij persoonlijk werkt.

Tags: , ,

Comments are closed.