%20 Blog

Flower

Canon EF 24-70mm F/2.8L

Alsof je een vriend gaat begraven. Zo voelde het terugbrengen van de 24-70/2.8L. Wat een lens. Dit is de ‘wauw’ factor die je verwacht van een lens uit deze prijs categorie.

Ik heb dit keer de lens gehuurd bij Pixto-F in plaats van Kamera-Express. De reden hiervoor is dat Kamera-Express alleen in Capelle Canon lenzen in de verhuur heeft. En dan ook nog alleen tijdens normale openingstijden. Bij Pixto-F is dit helemaal anders.

Ze hebben namelijk een winkel in Nuenen, en een geautomatiseerde verhuur winkel in Amsterdam. Deze winkel is toegankelijk van 7:00 tot 23:00 met een ingenieus systeem van SMS-en om de deur open te maken en kluisjes voor de foto apparatuur. Met de juiste gegevens kun je zelf je spullen ophalen en terugbrengen. Beetje spannend om alles over de mail te regelen, terwijl je op je spullen rekent. Maar het blijkt dus zeer betrouwbaar. Briljante service.

En dan de lens zelf. Het begint al met de accessoires. Een pro lens komt altijd met een zonnekap en een tasje. En zo hoort het ook. Het tasje is een beetje krap om de lenskap heen, maar goed, het past. De lenskap wordt in tegenstelling tot de meeste lenzen niet aan het front element maar aan de body van de lens bevestigd. Hier zit een leuke reden achter. Deze lens is op zijn wijdst namelijk het langst, en wordt korter bij het inzoomen naar 70mm. Hierdoor kan de lenskap een mooie dichte koker zijn zodat het zonlicht op alle lengtes optimaal geblokkeerd wordt.

Verder is een zogenaamde constant aperture lens. Hij is op alle lengtes f/2.8. Net als de eerder geteste 17-55f/2.8. Op een crop camera is 24mm niet heel erg wijd, maar hier is ook een voordeel aan. De meeste midrange zooms die onder de 24 duiken (denk aan de 15-85, 17-55, 17-85 en 18-55) gaan vervormen onder de 24mm. Deze ondergrens is dus niet zomaar gekozen. Het is het wijdste wat je kunt gaan op een midrange zoom zonder kunsten uit te halen.

Vergeleken met andere full frame midrange zooms (de 28-135 en 24-105) is de 70mm wel een beetje kort. Maar met de resolutie van een moderne camera, in combinatie met de extreme scherpte van deze lens, is het altijd mogelijk een stuk van de foto te knippen zodat je op de gewenste compositie uitkomt. En je kunt natuurlijk ook gewoon een stukje dichter naar je onderwerp lopen. Voor het echte tele werk moet je een telezoom gebruiken.

Want scherpte, dat is wel het mooiste van deze lens. Ik was al onder de indruk van mijn 50mm/1.4 en 28mm/1.8 qua scherpte, maar dit slaat echt alles. Ook hoe mooi onderwerpen van hun achtergrond loskomen, en hoe mooi de achtergrond blend in onscherpte. Heel gelijkmatig, mooi vol van kleur. Echt wat je wilt en eist van een lens als dit. Dit is de eerste L lens die ik getest heb, en ik ben zeer zwaar onder de indruk.

Fotos van boven naar beneden: De set, Lotte 70mm, Vrachtwagen 24mm, Hardloper Triathlon

Tags: , , ,

Comments are closed.